Hvornår skete transformationen fra det gode gammeldags stævnemøde til den moderne date? Det er en udvikling som er startet for mange år tilbage og mange forskellige faktorer har spillet ind i at definere, hvor vi er i dag.

Det har egentlig længe heddet en date – ihvertfald for enkelte. I dag er der efterhånden næsten ingen der benytter det gamle danske ord stævnemøde. Men hvorfor blev stævnemøde til date?

Del af generel amerikaniserings-trend

Danmark har gennem mange årtier efterhånden adapteret trends eller traditioner fra det store USA. Især i takt med internettets udbredelse har denne tendens taget voldsomt til i styrke, da inspirationskilden kun er et museklik væk.

Vi tager således i stor stil amerikanske traditioner og trends til os. Fastelavn er blevet overhalet af Halloween i popularitet og årets største shopping-dag er gået fra at være blandt de sidste dage op til jul til uden sammenligning i år at være Black Friday 2020.

Der er ingen tvivl om at amerikanisering er en eksplosiv trend, og det utvivlsomt også en del af forklaringen på at dating er blevet så stort. Dating er blevet en kæmpe industri. Så stor at der ikke blot er plads til store brede tjenester som dating.dk, men også niche datingsites som sportdate.dk.

I det følgende skal vi se lidt nærmere på om et stævnemøde og en date så egentlig er det samme.

Er der forskel på stævnemøder og dating?

Hvis vi tager den danske version først, så betyder stævnemøde ganske enkelt et møde mellem to personer der føler sig tiltrukket af hinanden. Altså et romantisk møde.

Dengang et stævnemøde var et stævnemøde var stort set alle rammer anderledes. Dengang skulle man personligt aftale mødet, og dermed skulle den ene part i første omgang finde modet til at spørge den anden. Der var med andre mere på spil. Hvis svaret dengang var nej, så var det leveret ansigt til ansigt.

Med tiden og selv før de store dating sites tid begyndte man så mere og mere at spørge om den anden vil med på en date – men det var bare en udskiftning af selve ordre, som man måske havde hørt i amerikanske film eller tv-serier.

De moderne dating sider forstår at gøre dating mindre angstprovokerende. På Tinder swiper man hinanden til den ene side alt efter om interessen er der, og så hører du kun mere, hvis én du har vist interesse for også har vist interesse for dig. Der er aldrig den personlige afvisning på samme måde. Dating.dk og Scor.dk er lidt mere direkte, men alt foregår alligevel elektronisk. Det mest pinlige der kunne ske, skulle næsten være hvis du tilfældigvis kendte den du bliver interesseret i.

Fra noget helt særligt til dating som livsstil

Det er blevet så nemt at finde den næste date, at en stor del af ungdommen bare dater løs. Der tales endda om, at mange har svært ved at forestille sig selv i et forhold, fordi man vil mangle suset som datinglivet giver. Det bliver med andre ord en nærmest en livsstil. Engang var det noget ganske særligt at være på date/stævnemøde, som skete ganske få gange i livet.

Når man tænker over det, er det egentlig ret paradoksalt, at selve afhængigheden af dating – som jo burde være en jagt efter kærligheden – kan gøre, at man slet ikke har lyst til at slå sig ned i et parforhold af frygt for at miste spændingen.