Søvnhygiejne

Sov i et køligt, mørkt rum. Sigt efter syv eller otte timers søvn om natten. Skånsom udstrækning før sengetid kan få din krop til at slappe af og hjælpe dig med at sove. Men undgå hård træning og alkohol og koffein inden sengetid.   

Lavendel, en æterisk olie eller meladol fra cibdol kan være beroligende inden søvn. Det er også okay at bruge supplementet melatonin lejlighedsvis for at nulstille din søvn-og opvågningscyklus.

Hvis du stadig har problemer med at falde i søvn, skal du ikke ligge vende dig frem og tilbage. Stå op og gør noget afslappende et stykke tid, såsom at læse, meditere eller se tv.

Mindful spisning

Slug ikke bare din mad. Tag dig god tid. Tyg langsomt. Nyd lugten, smagen, og teksturen. Og lad være med at overspise – stop, før du føler dig mæt.

Plantebaseret kost

Begræns animalske fødevarer og skær ned på kulhydrater. Spis for det meste grøntsager, frugt, fuldkorn, bælgfrugter, frø og nødder. Bær er blandt de mest sunde frugter, og grøntsager er endnu bedre. Spis regnbuen – frugter og grøntsager med forskellige farver giver forskellige næringsstoffer og fytokemikalier (sygdomsbekæmpende forbindelser findes i planter).

Time out

Brug mindst 20 minutter om dagen i et roligt rum, der giver dig mulighed for at udtrykke din indre stemme. Læg din smartphone ned, sluk for tv’et og gå, mediter, spil et instrument, tegn, dans eller skriv i en dagbog.

Naturens kur

Undersøgelser har fundet, at det at tilbringe tid i naturen forbedrer humøret, sænker stresshormoner og reducerer blodtrykket. En tur i skoven kan også styrke immunforsvaret. Planter udsender kemikalier kaldet fytocider, der beskytter mod insekter og skadelige mikrober.  

Bevægelse

Det anbefales at følge regeringens Physical Guidelines. Hver uge skal voksne bruge 2½ til 5 timer om ugen på aerob aktivitet med moderat intensitet eller 75 til 150 minutter med intensiv aktivitet. Aerob aktivitet er alt, hvad der får dit hjerte til at slå hurtigere, såsom hurtig gåtur, jogging, cykling, dans, svømning osv. Udfør desuden muskelstyrkende aktiviteter mindst to gange om ugen.  

Yoga

Der er mange fysiske og mentale fordele ved yoga, herunder øget fleksibilitet, muskelstyrke og tone, beskyttelse mod skade, forbedret balance, bedre søvn, forbedret humør og stresslindring.

Hjælp andre

At hjælpe andre mennesker, såsom frivilligt arbejde i en madbank eller udføre en tilfældig venlig handling, kan have flere sundhedsmæssige fordele, herunder at sænke blodtrykket, øge selvværd og lindre stress.

Magiske ord

At pleje dine personlige forhold er også godt for dit helbred. Tre af de bedste måder at gøre dette på er at vise taknemmelighed, udtrykke din kærlighed og være den første til at undskylde. Så forsøm ikke at sige “tak” og “jeg elsker dig”, og når det er nødvendigt, “undskyld.” 

Glasset halvt fyldt

Undersøgelser har vist, at det at have en positiv indstilling kan hjælpe med at håndtere stress, hvilket kan føre til mange sundhedsmæssige fordele, herunder bedre hjertesundhed, færre depressioner og forbedrede mestringsevner.