Ligegyldigt hvem du er, eller hvad du har på hjerte – har du lyst til at prøve kræfter med at skrive en bog, så spring ud i det. Det kan føles som et uoverskueligt projekt og i hovedet kan det føles som en mega fed ide. Når ideen har plantet sig og du vil igang kan mange bekymringer og realiteter komme dig i møde og sætte en stopper for dit nye projekt. Derfor har jeg herunder sammensat det vigtigste ved opstart af bogskrivning. 

Hvad vil du sige med din bog? 

Du har formentligt allerede din ide klar. Du skal blot afgrænse det nærmere. Hvis det er en skønlitterær bog du vil skrive, hvilken undergenre er du så ovre i? Hvis det er faglitterært, hvilken form for research skal du så have lavet og kan du få fat i eksperter – har du selv en uddannelse eller andet, som understøtter det du skriver? Måske du er ovre i den 3. boldgade, nemlig en biografi. Hvad vil du sige med din bog? Synes du dit liv er spændende og vil sammenfatte det, eller vil andre også kunne drage god nytte af det? 

Afgræns målgruppen 

Nu er du blevet klogere på indholdet i din bog. Når du skal afgrænse en målgruppe til din bog, er det fordi det er vigtigt af hensyn til måden bogen skrives på, men også den senere promovering. Henvender du dig til unge, skal bogen skrives i et ungt sprog med færre “svære” ord. Er bogen derimod henvendt til den modne målgruppe, da skal du have ekstra mange kilder, således du vinder læserens opfattelse af, at du har ret. Endvidere skal sproget være stærkere, så du fremstår mere troværdig. Dette forholder unge sig ikke til på samme måde. Der er også et skel med, hvilke tematikker unge og modne drages af. 

Gentagne gennemlæsninger og fundne forlag 

Hver gang du har skrevet en større del, så skal du printe det ud. Så kan du nemmere se eventuelle fejl, og du fjerner alt fokus fra skærmen, men ser kun ordene. Når du så er kommet til at printe dine kapitler, så sørg for printeren er fyldt op med gode blækpatroner så du ikke løber tør undervejs. Læs gerne alt igennem af mange omgange. Du får både blik for stavefejl, men også dårlige formuleringer og måske der er forvirring mellem kapitler. Når du føler dig færdig med det skriftlige arbejde, skal du finde et forlag, der kunne være interesseret i at publicere din bog. Det kan tage flere forlag om at finde det bedste match, der er med på din ide og ikke vil ændre for meget.